Reportage : Marathonduivenjournaal.nl

Gertjan Rigter, Amstelveen, Keizer Kampioen 2015 Fondunie 2000

Het was een pittig seizoen dat 2015. Kan me niet herinneren dat we makkelijke vluchten hebben gehad. Pau was niet ideaal als het gaat om het weer, metname onderweg. Hierop zijn bewezen duiven weggebleven. Meer dan ons Marathonduivenliefhebbers lief is. Agen verliep lekker, maar was niet de makkelijkste van de afgelopen 10 jaar. Barcelona was wel dé zwaarste van de laatste 10 jaar, al was 2013 ook een hele pittige editie. St. Vincent werd de grens van de 1.000 mpm bij lange na niet gehaald. Marseille was misschien één van de makkelijkste vluchten van dit seizoen, maar was in een ander jaar waarschijnlijk één van de zwaarste geweest, dus uiteindelijk zeker niet makkelijk met slechts 14 duiven boven de 1.000 mpm. Narbonne was iets moeilijker dan Marseille, maar verliep veel regelmatiger dan de vlucht ervoor en Perpignan was weer een zware klassieker, waarbij slechts 15 duiven boven de 900 mpm kwamen in de Fondunie 2000. De kampioen van zo’n zwaar seizoen moet een topmelker zijn en als je zijn prestaties van het afgelopen seizoen bekijkt, dan zie je ook dat het een topper is. Hij is landelijk (nog) niet zo bekend, maar dat gaat snel veranderen. Zeker als de prestaties de komende jaren op dit niveau blijven of zelfs verbeteren, wat mijn verwachting is. Het is de 47-jarige Gertjan Rigter uit Amstelveen die de beste was van bijna 300 regelmatige ZLU spelers van de afdelingen 6 t/m 11.

De liefhebber

De hoofdrolspeler van deze reportage is zoals gezegd de 47-jarige Gertjan Rigter uit Amstelveen. In het dagelijks leven is hij ‘Purchase manager’ bij een import/export bedrijf in Aalsmeer. Het bedrijf waar hij iedere dag om 6.00 uur begint met zijn werk. Gertjan heeft zijn hele leven al dieren. Van kindsaf aan heeft hij altijd al veel dieren gehad: kippen, fazanten, konijnen …… Op een geven moment had Gertjan drie tortelduiven in een papagaaien kooi zitten. Een oom stelde voor om daar een buitenhok voor te bouwen. Dit werd gelijk een hok  van 5 bij 2 meter. Wij schrijven inmiddels het jaar 1981. Deze oom (Henk Bartels) had vroeger postduiven gehad en stelde voor om de tortelduiven te verwisselen voor echte duiven …… postduiven. Via zijn oude contacten kwamen de eerste duiven van Gebr. Franken en Gertjans oma kocht bij B. Peereboom een aantal duiven voor hem. Het jaar erop (1982) kreeg de toen nog jonge Gertjan van alle liefhebbers van PV De Snelvlieger uit Ouderkerk a/d Amstel een duif. Hierbij zat een duif van H. Klarenbeek (‘de 433’) die het klaarspeelde om op iedere jonge duivenvlucht voor de duiven van H. Klarenbeek zelf te finishen. Klarenbeek had er zelf wekelijks meer dan 100 mee. De eerste vlucht speelde deze duif al de eerste in de club, 2e vlucht de 3e en het vitessespel stond op de wagen. Tijdens de studietijd (op de HAS) stond het duivenspel op een lager pitje.

De stamopbouw en het hok

In 2008 is de man uit Amstelveen op zijn eigen adres begonnen met de overnachtduiven. Eerst vanuit een oude schuur die achter het woonhuis stond. Een aantal jaren geleden is de schuur verruild voor een duivenhok van 14 bij 2 meter van de hokkenbouwer, en maker van nog veel meer, Demster uit België. De eerste overnachtduiven kwamen van Gertjans clubgenoten en duivenvrienden Gebr. Jacobs uit Nes aan den Amstel. Dit was in 2008, dus relatief kortgeleden. Elk jaar komen er bijna duiven van de Gebroeders naar Amstelveen. Bijvoorbeeld in 2009 kwamen van hen vier duiven. Hierbij zat ‘de 482’ en die won de 11e nat Bergarac. Een ander won de 3e nat Montpellier in 2011. Dit deed ‘de 484.’ Beiden komen uit de lijn van ‘de 09,’ die de 8e, 15e, 17e en 14enat in de ZLU won. Verder heeft Gertjan twee jongen uit ‘De Mont Ventoux’ van de Gebroeders en zes dochters en een zoon uit ‘de Beroemde 621,’ (vloog o.a. 9e nationaal Perpignan en 15e nationaal Barcelona). Deze (‘621’) doffer van de Gebroeders komt van Gerrit Veerman uit Volendam, uit zijn beroemde koppel, wat de eigenaar van diverse viszaken heeft samengesteld met twee duiven van Jan Peters uit Bemmel.

In datzelfde jaar, 2008, kwam hij via een ontsnapte duif in contact met Hennie de Vries uit Bovenkarspel. Deze liefhebber was inmiddels op zijn hoogtepunt in 2001 gestopt. Hij werd hiertoe genoodzaakt vanwege zijn drukke zaak. Hennie de Vries is kermis-exploitant. Hierdoor was hij in de zomermaanden diverse periodes onderweg en kwam er van het spelen met duiven niet veel terecht. Met de meeste topduiven is hij verder gaan kweken met de bedoeling ooit in de toekomst weer te kunnen beginnen. ‘De 91’ is een oude topper van Hennie de Vries en ondertussen uitgegroeid tot de huidige stamvader van de kolonie van Gertjan. Deze doffer kwam uit een rechtstreekse dochter van Het Oud Doffertje van de Wegen. Deze duivin stond gekoppeld aan een doffer die een volle broer is van de 1e en 3e nationaal Barcelona van Adriaan De Bruin maal een dochter van ‘de Dolle’ van Rick Stevens. Uit deze doffer lopen 7 zonen en een dochter rond. Deze doffers zijn gekoppeld met duivinnen van Nico Volkens en de Gebr. Jacobs. De jongen hieruit zijn verantwoordelijk zijn voor de huidige prestaties bij Gertjan Rigter. De duiven van Nico Volkens zijn trouwens ingebracht door Hennie de Vries.

De vliegduiven en jongen hebben bij de kampioen uit Amstelveen de beschikking over 14 meter hok, waarin 7 afdelingen zitten. Twee ervan zijn gereserveerd voor de jongen (in totaal 3,2 meter). Voor deze afdelingen staan volières, die dag en nacht open staan. In het begin heeft Gertjan wat problemen gehad met de verluchting van het Demster hok. Het hok staat tegen een polder aan. Bij veel wind sloeg deze via het dak naar binnen. Na aanpassing, een dakbeschot, is er alleen nog verluchting via de nok. Deze is 25 cm open. Onder de ramen zitten verder luchtroosters die van binnen zijn afgedekt met windbreekgaas.

De beste duiven

De twee beste duiven van het jaar 2015 zijn ‘de 532’ en ‘de 524,’ beiden van 2012. De eerste die we doornemen is een duivin, ‘de 532.’ Deze duivin komt uit een zoon De 91 x 172 van Nico Volkens (inteelt bonte koppel), wat een kweekkoppel van Hennie de Vries is. ‘De 532’ won afgelopen seizoen de 12e  nat Bordeaux ZLU en de 84e nat Perpignan. Ze was 10e beste zware fondduif 2015 (2 prijzen). ‘De 524’ is een doffer. Hij won in 2015 de 40e nationaal Marseille en de 73e nat Pau (bleef 10 minuten op het hok zitten, nadat zijn hokgenoot, ‘de 097’ al was afgevlagd voor de 53e nationaal). Hij werd 32e beste zware fondduif 2015 (2 prijzen).  Hij komt ook uit een zoon van ‘de 91’ met een rechtstreekse dochter van ‘de 621’ van de Gebr. Jabobs met zijn vaste duivin ‘de 019.’ Hij is dus een volle neef van de huidige topduif van Gebr. Jacobs. ‘De 742’ van 2010, die dit jaar de 3e nat Agen/Bordeau ZLU won en de 12e nat Marseille 2015. Gertjan: ‘ ‘De 524’ ging als jaarling voor het eerst in de mand. Op de tweede vlucht kwam hij dusdanig gewond thuis dat ik hem in twee uur tijd van voor naar achter weer in elkaar heb moeten naaien. Na een week of 6 vloog hij weer goed mee met de koppel zodat hij werd ingekorfd voor een kort vluchtje waar hij te laat van thuis kwam. Hierna 1 keer een midfond en een dagfondvlucht waarbij hij een staartprijs haalde. Twee weken later stond hij er zo mooi op, dat hij op de middaglossing Bergerac werd ingekorfd en direct de 61e nationaal vloog. Werkelijk een prachtduif en klasbak.’

De volgende goede duif in 2015 is eveneens een doffer ‘de 097’ van 2011. Ook hij komt uit een zoon van ‘de 91’ met ditmaal met een Volkens-duivin (Inteelt Bonte Koppel) van Hennie de Vries. Twee zusters van ‘de 097’ vlogen ook goed dit seizoen. ‘De 515’ van 2012 won de 100e Agen middaglossing FC Noord-Holland 2015 en de 29e nat St. Vincent ZLU 2015. Terwijl een andere zus de 340e nat Barcelona 2015 won.

In 2013 vlogen 2 andere kleinkinderen van De 91 x de Volkens lijn de 35e nat. Bordeaux ZLU (dit was ‘de 182’ van 2011) en ‘de 135’ won de 51e nat Perpignan. Een andere topper van het jaar 2012, ‘de 358,’ die uit de lijn van de Mont Ventoux van Gebr Jabobs komt, vloog in 2015 de 3e op Cahors ochtendlossing  FC Noord-Holland (13e nat Sect) en een 210e nat Narbonne ZLU. Hieruit zit een jong op de verkoop tbv de fondunie 2000… … Een mooi gebaar naar onze organisatie.

Het seizoen

Het seizoen 2015 werd gestart met 30 meerjarigen en 70 jaarlingen. De jongen die gekweekt worden, komen voor het grootste gedeelte van het kweekhok van Hennie de Vries, dat zijn er ongeveer 80. Deze worden aangevuld met wat jongen uit de beste vliegers. Eind februari worden de duiven doorgaans gescheiden om een maand later weer gekoppeld te worden. De vliegers brengen geen jongen groot. Alleen in het vliegseizoen. De jongen worden pas als jaarling rustig opgeleerd.  De belangrijkste reden daarvan is, dat de tijd ontbreekt om ze uit te wennen en te laten trainen. De jongen worden pas uitgewend na Perpignan waarbij de meeste al 3 of 4 pennen hebben gestoten. Doordat ze via de volière goed zicht hebben, zijn de verliezen bij het uitwennen minimaal. Bijkomend voordeel is dat ze als jaarling alle kinderziektes al overwonnen hebben en de duiven langer meegaan. Een enkele jaarling wordt gespeeld op de laatste middaglossing. Als twee jarige moeten ze echter volop aan de bak.

Na het koppelen eind maart broeden de vliegduiven een keer over. Om vervolgens op de goede gebracht te worden op de verschillende vluchten. De standen zijn 10 dagen broeden of 4 dagen jongen. Gertjan probeert het hele koppel tegelijk te spelen. Bij twijfel over de conditie blijft er weleens één thuis. Na het seizoen komen de oude duiven niet meer los. Twee weken voor de koppeling gaan ze weer voor het eerst naar buiten. Op het moment van koppelen zijn ze dan al weer redelijk los gevlogen. Direct na de eerste eieren begint het seizoen waarbij ze worden ingevlogen t/m de eerste dagfondvlucht. Hierna worden ze op stand gezet en staat het spel op de wagen. Dit jaar waren de duiven vanaf de eerste krachtmeting in vorm en vlogen ze met de besten mee.

De duiven krijgen voer van verschillende merken door elkaar. Er wordt relatief veel snoepzaad toegevoegd. Normaal krijgen ze voer in de voerbak, maar de laatste vier dagen voor inkorving krijgen de duiven ook voer in een potje in de broedbak. De duiven krijgen vanwege de drukke baan van Gertjan zomer en winter één keer per dag voer en wel in de namiddag. In het seizoen trainen de duiven één keer per dag (tussen 16.30-17.30). Ze vliegen meestal ruim een uur, waarbij alle duiven verplicht naar buiten moeten en het hok een uur dicht zicht. Als na de training alles wordt opengezet stormen ze vaak naar binnen.  Alle hokken hebben roosters. Broedhokken worden incidenteel in het seizoen schoon gemaakt. Alleen voor het seizoen en na de rui worden de hokken grondig gereinigd. Naast het voer krijgen de duiven in het weekend een keer knoflook en biergist over het voer en krijgen de duiven een bad. Gertjan laat de mest tweemaal per jaar onderzoeken. Ze worden geënt tegen paramixo en pokken. Verder krijgen ze druppels tegen de luis en in de eerste week van februari krijgen ze preventief een paratyphuskuur met Parastop. De duiven krijgen preventief regelmatig een geelpil: twee weken voor de koppeling, na de eerste dagfondvlucht en na elke marathonvlucht. De kampioen uit Amstelveen heeft zelf een microscoop, dus hij controleert zelf op het geel. Als een duif het geel heeft, wordt hij of zij individueel nogmaals behandeld. Naast deze preventie krijgen de duiven af en toe Oregano in het water om de gezondheid te ondersteunen.

De Beleving

Gertjan beleeft zijn hobby intensief, maar het geeft ook de nodige ontspanning. De dagen dat er ingemand moet worden is het soms wat stressen. Snel naar huis voeren, even bijkomen en dan de duiven pakken en naar het inkorflokaal. Inkorven voor de ZLU in Noordwijkerhout doet hij samen met Piet Jacobs, zodat in geval van nood of een andere afspraak, de één het van de ander over kan nemen.

Gertjan heeft op dit moment een vriendin, die hem niet helpt met de duiven, maar er wel voor de volle 100% achter zijn hobby staat.  Verder is er natuurlijk een geweldige samenwerking met Hennie de Vries, die de volledige kweek voor zijn rekening neemt en waarmee onze hoofdpersoon in het seizoen zeer regelmatig contact heeft over de prestaties van onze duiven.

Tot Slot

Gertjan, wat is er zo mooi aan de duivensport? Gertjan: ‘De onderlinge contacten en de gezonde vluchtspanning.’ Wat kan er beter in de duivensport? De man uit Amstelveen: ‘Het transport en de verzorging van de dagfond en middaglossingen. De ZLU heeft dit beter voor elkaar. Kost wel wat meer, maar de duiven komen altijd in een topconditie weer thuis. En dat kun je niet altijd van de afdelingsvluchten zeggen.’ Heb je nog een leuke anekdote omtrent dit goede seizoen? De kampioen van de Fondunie vertelt: ‘De 532 durfde ik de avond van de lossing niet meer los te laten, omdat ze de avond ervoor in haar uppie nog hoog boven Ouderkerk aan het trainen was, nadat de grote groep al binnen was. Tijdens het inkorven in Noordwijkerhout voelde de duivin (die als eerste getekende stond) naar mijn zin te licht aan. Piet Jacobs zag haar de mand in gaan en zij: ”Dat kampioenschap komt wel goed!” Hij bleek gelijk te hebben.’ Wat zou je nog graag kwijt willen in deze reportage? Gertjan: ‘Iedereen bedanken die mede verantwoordelijk zijn geweest voor dit geweldige seizoen. Ik bedoel hiermee: mijn moeder, Jan, Hennie, Piet en Toon … iedereen nogmaals bedankt.’

Gertjan nogmaals gefeliciteerd met het behalen van dit geweldig mooie kampioenschap. Je was onaangewezen en aangewezen samen de beste van een groep topmelkers. Een prestatie om supertrots op te zijn. Ik hoop tot een volgende keer !!!!

www.marathonduivenjournaal.com