Introductie

Welkom op mijn duivensite waar ik mijn grote passie met jullie wil delen.

Bovenstaande foto is ’s morgens gemaakt door mijn vrouw Carolina. Niet wetende dat we die middag op grote afstand onze Riet als een komeet uit de lucht in het hok zagen vallen na een vlucht van 1240 km met NO 4 en 30+ graden Celsius. Dit resulteerde in de 2 Nat. Barcelona. Dit keer zag mijn vader hem wel aankomen hetgeen de week ervoor met de 2 nat Agen ZLU niet lukte daar hij een kleine pit-stop moest maken op het toilet.

Afijn, In 2008 serieus ben ik overgestapt op de grote fond waarbij ik niet ver van huis hoefde want ik klopte aan bij mijn clubgenoten en tevens vrienden, de gekende Gebr. Jacobs. Gelijktijd kwam ik in contact met de gekende Kermis exploitant, Hennie de Vries uit Bovenkarspel via een opgevangen duif waaruit een uniek samenwerkingsverband is ontstaan. Het samensmelten van hun beider lijnen is de basis van het huidige succes op de vluchten met de lange adem.

De basisduiven:

Alle kweekduiven zijn ondergebracht bij vriend en kameraad Hennie de Vries. Hier zitten zoal 7 rechtstreekse kinderen van de “Beroemde Superbarca 621” van de gebroeders Jacobs.  Deze “621” vloog zoal een 9e nationaal Perpignan en een 15e nationaal Barcelona. Deze “621” van de Gebroeders komt nog van Gerrit Veerman uit Volendam, uit zijn beroemde “Betuwe koppel”. Maar buiten deze duiven zit er 7 zonen en een dochter van de “De 91”. Deze “91” was nog zo’n ouwe topper van Hennie de Vries en is uitgegroeid tot de huidige stamvader van Gertjan. Deze doffer kwam nog uit een kleindochter van het Wereldberoemde “Oud Doffertje” van Van de Wegen. Deze duivin stond gekoppeld aan een doffer die weer een volle broer was van de 1e en 3e nationaal Barcelona van Adriaan De Bruin maal een dochter van de gekende “Dolle” van Rick Stevens. Het zijn juist deze duiven, gekruist met overige duiven van de Gebroeders (09-lijn) en duiven die Hennie had gehaald bij zoal Nico Volkens die het mooie weer brengen.

De laatste 2 jaar komen de duiven uit onze Mont Ventoux lijn zeer sterk naar voren. Alle huidige topduiven komen uit deze geweldige lijn die op verschillende hokken naar voren komen op de vluchten met de lange adem.  Soms lijkt het wel hoe heter hoe beter ze komen vanaf de vluchten boven de 1000 km.

Jongen

Jaarlijks worden er door Henny, uit zoal voornoemde volbloedjes een 80 stuks jongen gekweekt. Als jong worden ze niet gespeeld en worden als jaarling rustig opgeleerd. De belangrijkste reden hiervan is dat door tijdgebrek gezien het uitwennen en trainen de jongen pas uitgewend worden na Perpignan en de meeste hebben dan ook al een pennetje of drie a vier gestoten. Doordat ze dagelijks in de voor de hokken geplaatste volière kunnen verblijven de verliezen bij het uitwennen minimaal zijn. Bijkomend voordeel is dat  ze als jaarling alle kinderziektes al overwonnen hebben en ze een stuk langer meegaan. Na goed en terdege afgericht te zijn worden ze als jaarling wel eens gespeeld op de laatste middaglossing maar dit is meer uitzondering dan ….. Eenmaal tweejarige, ja dan moeten ze volop aan de bak.

Het hok

Het hok heeft een lengte zoals aangegeven van 14 meter. Het is onderverdeeld in 7 afdelingen waarvan 2 voor de jongen en de overige voor de oude en jaarlingen. Bij de jongen duiven staan volières voor de afdelingen die dag en nacht open staan. Het hok staat eigenlijk pal tegen de polders aan en de wind heeft hier dan ook vrijspel.  Na wat aanpassingen zoals het plaatsen van dakbeschotting in de kap is er eigenlijk alleen nog verluchting via de nok van een goede 25 cm over. De luchtroosters onder de ramen werden voorzien van windbreekgaas en het ventilatie probleem wat er was behoorde tot het verleden.  

Voeren, trainen en ….

Niet te moeilijk. Diverse mengeling door elkaar met vrijveel snoepzaad. Door mijn drukke beslommeringen voor wat het werk betreft worden de duiven 1x per dag gevoerd en dit enkel in de namiddag. Dit trouwens zowel in de zomer- als in de wintermaanden. En in het seizoen, als er duiven meemoeten op een bepaalde vlucht dan worden er in de broedhokken van de koppels die mee gaan de laatste 4 dagen voor inkorving in een potje bijgevoerd met dezelfde mengeling.

Wat het trainen van de duiven betreft is dit ook maar 1x daags en dit tussen 16:30 uur en 17:30 uur. Dit is dan wel zo dat alle duiven verplicht naar buiten moeten en het hok voor een uur dicht is. Na de training en eenmaal de kleppen weer open stormen ze als het waren het hok weer in. Alle afdelingen zijn voorzien van roosters en de broedbakken worden incidenteel in het seizoen schoongemaakt. En wat de schoonmaak onder de roosters betreft gebeurt dit alleen voor en na het seizoen.

Voorbereiding, standen en ….
De duiven zitten relatief lang bij elkaar in de wintermaanden. In deze periode, en eigenlijk is dit al na het seizoen komen de duiven niet meer buiten. Pas tegen dat het eind februari is gaan ze van elkander en een goede maand later worden ze weer gekoppeld. En een 2 weken voordat ze gekoppeld gaan worden komen ze weer buiten en op het moment van koppelen zijn ze dan ook weer redelijk los gevlogen. Eenmaal de eerste eieren in de schotel begint hier het seizoen waarbij ze ingevlogen gaan worden t/m de eerste dagfondvlucht. Voorafgaande, worden er geen jongen grootgebracht. Als de duiven ingespeeld zijn, dus na de eerste dagfondvlucht worden ze op stand gebracht naar een vlucht toe. Deze stand kan variëren van 10 dagen broeden of op jongen van een dag of 4. Wel probeert ik altijd het gehele koppel te spelen maar….. bij enige twijfel over de conditie van een bepaalde duif kan er best wel eens 1 thuis blijven.

Het medische vlak
Medisch gezien wordt er 2x per jaar een mestcontrole uitgevoerd. Vanaf de eerste week van februari krijgen de duiven hun paramixo en pokken enting, druppels tegen de luizen en een preventieve kuur met Parastop. Tegen het geel doe ik preventief twee weken voor het koppelen een pil opsteken en direct na de eerste dagfondvlucht. Ook krijgen ze bij thuiskomst van een overnachtvlucht een pil tegen het geel opgestoken en mocht er bij een eigen controle iets mankeren of een duif iets het geel hebben dan wordt er individueel behandeld. Tevens geef ik geregeld een product met Oregano in het drinkwater om de duiven waar nodig de gezondheid te ondersteunen.

 Voor resultaten :  http://www.gertjanrigter.nl/index.php/resultaten/ ‎

IMG_1853-2